2011 8/6

”Privat lagring” nu ute på marknaden

Från maj månad och framåt kommer stora delar av det griskött som frysts in under dioxinskandalen i Tyskland ut på marknaden. Beslutet om att stödja privat lagring kom för att marknaden då inte skulle översvämmas av billigt överskottskött, utan spridas över längre tid. Företagen fick möjlighet att få stöd för lagring i 3, 6 eller 9 månader. Vissa affärer gjordes upp redan då, medan andra tas nu efterhand då grisköttet lämnar frysarna. I maj släpptes ca 28 000 ton och nu i juni kommer ca 53 000 ton ut på marknaden. Så ser det ut de närmaste månaderna också, stora volymer. Resultatet av detta blir en ”andra våg” av stora partier billigt griskött som kommer att finnas tillgängligt för tex charkproduktion.

Här hoppas jag att nya svenskmärkningen på chark skall kunna hjälpa oss på SLS och Scan att stå emot det värsta trycket så att vi kan hålla nivån på det svenska grisköttet. I dagens läge med stigande spannmålspriser och därmed foderkostnader är vi absolut inte i behov av ytterligare tryck av faktorer som vi inte kan påverka.

Postat den av Sara Hoff.
Det här inlägget postades i Gris, Marknadskommentarer och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.