2011 2/7

Aktuellt i media: Förslag till EUs långtidsbudget för 2014-2020

I torsdags presenterade EU-kommissionen ett förslag till långtidsbudget för EU för 2014-2020. Den svenska regeringen pratar om ”en svällande EU-budget utan nedprioriteringar”. Helena Jonss0n, förbundsordförande i LRF, har svårt att förstå kritiken.

– Jordbruksbudgeten, CAP, minskar med 12 procent i reala termer mellan 2013 och 2020 och strukturfonderna reduceras med 5 procent. Samtidigt sker påtagliga satsningar inom områden som regeringen lyft fram såsom infrastruktur, energi och forskning och utveckling, säger Helena Jonsson

– Budgetförslaget visar att livsmedelsproduktion och regional utveckling fortsatt tillmäts stor vikt inom EU och det är en hållning som LRF fullt delar med EU-kommissionen. Samtidigt kan jag när det gäller den svenska avgiften till EUs budget förstå regeringens oro för att Sverige blir en ännu större nettobidragsgivare till EUs budget. Nu stundar hårda förhandlingar och en viktig fråga för regeringen blir att få till ett bra återflöde från budgeten och en rimlig EU-avgift.

– Bantningen av jordbruksbudgeten kommer att bli en tuff utmaning eftersom stödnivåerna parallellt skall utjämnas mellan medlemsländerna. Jag tror att den så kallade förgröningen av jordbruksstöden är en positiv förändring om den samtidigt leder till att aktiva brukare gynnas. EU-kommissionen öppnar även upp för en ökad flexibilitet mellan olika delar i jordbruksbudgeten. Här kan det finnas möjligheter men även risker för konkurrenssnedvridningar eftersom delar av budgeten kan medfinansieras nationellt och andra inte.

(Källa: LRF)

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Aktuellt i media och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.