2011 23/8

Valutaprognoser…..

Finansiella marknader har i dagsläget släppt tyglarna och galopperar i hög hastighet mot avgrunden. Fundamenta är satt ur spel och det är extrema rörelser i samtliga marknader. I dagsläget är det inte läge att sortera i argumenten om vad som ska hända då osäkerheten är så stor. Ingen bryr sig längre om ekonomiska förutsättningar. Marknaden drivs av rädsla och det är omöjligt att säga när det lugnar ner sig och i vilket tillstånd världen då befinner sig i!

Augustiprognosen visar på en betydande försvagning av den svenska kronan jämfört med juni prognosen, genomsnittskursen ligger nu på 9,11 jämfört 8,76 i prognosen innan sommaren. Under tidig sommar, då svenska och globala inköpschefsindex försvagades kraftigt, så valde marknaden att sälja kronor. Sambandet mellan räntedifferens och EURSEK-nivå, som under en längre period styrt kronans kurs mot euron, var avtagande och att andra krafter hade en större betydelse för kronrörelsen.

Nuvarande prognos bygger dock på en ordnad reträtt i konjunkturen, en global nedväxling av tillväxt, och inga panikförsäljningar i de finansiella marknaderna.

Att notera är att svenska fundamenta är överlägsna de flesta andra länders mer utsatta situation och om placerare i större utsträckning brydde sig om kvalitén på den underliggande tillgången, ja då kunde vi förvänta oss att se EURSEK på 8,50!

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Aktuellt i media, Kommunikation och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.