2011 2/9

Kommun får rätt att ställa djurskyddskrav vid upphandling

Rättsviks kommun får rätt av Förvaltningsrätten i Falun att ställa krav på djurskydd i sin livsmedelsupphandling. Det är första gången Miljöstyrningsrådets krav på näbbtrimning, betessäsong, inredda burar och grisars golvyta och strö prövas i rätten och får bifall. Krav har även ställts på antibiotika, transport till slakt och bedövning vid slakt.

Förvaltningsätten bedömer att en upphandlande myndighet har stor möjlighet att bestämma själva vad de vill upphandla. Något som rätten anser att tidigare domar gällande antibiotika, transport och slaktmetod inte har tagit hänsyn till i tillräcklig utsträckning.

Förvaltningsrätten bedömer att det är fullt möjligt att ställa krav som går längre än EU:s minimidirektiv så länge de är motiverade och inte strider mot någon av upphandlingsprinciperna. När det gäller den debatterade problematiken kring uppföljning av kraven är domen klargörande. Kraven kan ställas och går att följa upp eftersom leverantörsförsäkran är ett sätt som är förenligt med LOU och godtagbart i hela EU. Förvaltningsrätten i Falun avslutar domen med att konstatera att ”leverantörsbevis och skriftliga redogörelser uppfyller det gemenskapsrättsliga kontrollkravet”.

Läs pressmeddelande och hela domen på msr.se>>

Postat den av Sara Hoff.
Det här inlägget postades i Marknadskommentarer och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till "Kommun får rätt att ställa djurskyddskrav vid upphandling"