2011 3/10

Troligen ingen förlängd referensperiod

Danmark har fått avslag på en förfrågan till EU Kommissionen om en förlängning av referensperioden i Danmark. Det innebär i praktiken att det inte heller finns möjlighet att förlänga referensperioden i Sverige enligt Therese Strand, VD Taurus.

Danmark har i en förfrågan till EU Kommissionen velat förlänga sin referensperiod för handjursbidraget för att framförallt minska effekten av referensperiodens slut på nötköttsmarknaden. Men Kommissionen tycker inte att det går att säkerställa att marknaden kommer att påverkas och påpekar också att det finns slaktkapacitet i Danmark för att öka slakten under de sista månaderna på året. Danmark hänvisar också till brist på slaktkapacitet i sin förfrågan. I Sverige har det funnits en svalt intresse för en övergångsperiod och någon önskan om en förlängning av referensperioden har inte uttryckts till EU Kommissionen.

Bakgrund: En referensperiod mellan 1 oktober 2009 till 31 december 2011 har tidigare bestämts för att utgöra basen för de frikopplade tilläggsbelopp som ersätter handjursbidraget. Detta innebär att 2011 är det sista året som handjursbidrag utbetalas för slaktade handjur. Istället tillkommer ett tilläggsbelopp till de stödrätter som du äger sista ansökningsdagen för SAM-ansökan 2012. Tilläggsbeloppet kommer att baseras på ditt genomsnittliga handjursbidrag per år för djur slaktade under perioden 1 oktober 2009 till och med 31 december 2011.

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Nöt. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.