2011 14/10

Biff eller bönor?

-Vi säger biff! och varför då? Jo, kött är proteinrikt och hjälper dig att bygga starka och smidiga muskler. Protein ger oss en bra mättnadskänsla som varar länge. Protein i vår mat har funktionen att bygga upp våra muskler i kroppen och för bildandet av hormoner, enzymer och delar av immunförsvaret. Man kan säga att proteinet fungerar som kroppens byggstenar.

Kött är rikt på protein. Men det är inte bara den totala mängden protein som är intressant utan även kvalitén på proteinet har betydelse. En bra kvalité på protein avgörs av hur många av aminosyrorna som maten innehåller.

Det finns ca 20 aminosyror varav 8 av dem är essentiella (livsviktiga) vilket innebär att vi måste få i oss dem via maten – eftersom kroppen inte själv kan producera dem. Det finns inget motsvarande vegetabiliskt livsmedel som innehåller alla de essentiella aminosyrorna utan då krävs att man kombinerar olika livsmedel i en och samma måltid för att få i sig alla essentiella aminosyror.  

Kul vetande: 100 g stekt biff innehåller fyra gånger mer protein än 100 g kokta röda eller vita bönor

Läs gärna mer på www.svensktkott.se

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Kommunikation. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till "Biff eller bönor?"