2011 1/11

Antalet får ökar i Sverige

Fåren går emot trenden i jordbruket och blir allt fler medan antalet kor fortsätter att minska i det svenska jordbruket.

-Det är en trend som pågått i många år nu, säger Anders Grönvall, statistiker på Jordbruksverket.

Fåren står sig starka, trots tuffa ekonomiska villkor inom jordbruket. Enligt den årliga husdjursräkningen, som Jordbruksverket står bakom, har antalet svenska tackor och baggar ökat från 273 000 djur till 297 000 det senaste året. Jordbrukare på Gotland, och i Västerbottens, Uppsala och Örebro län har gjort flest nyförvärv till fårhagen.

-Det är inte lika kapitalkrävande att skaffa ett par tackor jämfört med ett par kor, säger Harald Svensson, chefsekonom på Jordbruksverket, som betonar att får och lamm står för en liten del av jordbruksnäringen. Det ligger på några procent av det totala köttvärdet vid slakt, om man jämför med nötköttet.

Men antalet svenska kor och grisar som jordbrukare har som husdjur minskar stadigt. I år finns 346 000 mjölkkor och 195 000 kor för uppfödning av köttdjur i Sverige. Båda typerna av kor har minskat med 15 000 djur sedan förra året.

-Mjölkproduktionen har varit på nedgående i ungefär tio år, och har i stort sett minskat med en procent per år, säger Harald Svensson.

Källa: Göteborg/TT/Robin Alvarsson

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Får & Lamm, Nöt. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.