2011 22/11

Nya EU-regler ursprungsmärkning kött

EU:s nya gemensamma regler för märkning av mat har publicerats. Bland annat skärps kraven på läsbarhet av innehåll samt att fler typer av kött ska ursprungsmärkas.

Med de nya reglerna utökas vilka varor som ska ursprungsmärkas. Tidigare omfattade kravet på märkning med ursprung bland annat nöt- och kalvkött, honung, frukt, olivolja.

Med de nya regelverket ska också kött från gris, får, get och fjäderfä ha ursprungsmärkning.

Detsamma gäller för huvudingredienser som inte kommer från det land där själva livsmedlet är producerat, exempelvis utländska blåbär i sylt som görs i Sverige, skriver Livsmedelsverket.

Dessutom ska nedfrysningsdatum anges på fryst kött och fisk samt att kött- och fiskprodukter som är sammanfogade av olika bitar ska märkas med uppgift om detta

– Det här är goda nyheter för alla som bryr sig om vad som ingår i maten och hur den är tillverkad, som allergiker, kvalitetsmedvetna och de som vill veta ursprung, säger Anette Jansson, chef för Livsmedelsverkets rådgivningsenhet på Livsmedelsverket.

Producenter och handel har nu tre år på sig att införa den nya märkningen, utom när det gäller reglerna för näringsdeklaration, som måste tillämpas senast om fem år.

Källa: Jordbruksaktuellt

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Aktuellt i media. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.