2011 12/12

Skånsk mat efter gamla recept

Trend eller inte – nyöppnade restaurangen Skånska Skafferiet är ett av flera exempel på ett ökande intresse för lokal mat gjord på lokalproducerade råvaror och lagad efter gamla recept.

Det som kanske skiljer Skånska Skafferiet i centrala Hässleholm från andra restauranger med lokalproducerade råvaror på menyn är att man även serverar lokala drycker till maten, och att somliga rätter är hämtade ur riktigt gamla recept.

En sådan rätt är ”Brännesnuda” – fläsklägg kokt med purjolök, morötter, palsternackor och kål. 26-årige Johannes Börjesson, som startat och driver Skånska Skafferiet, har letat upp gamla recept där det äldsta är från 1650. De gamla recepten har ibland varit svåra att tyda med oprecisa eller inga måttangivelser på ingredienserna, så Johannes Börjesson har fått ägna många timmar åt att provlaga mat innan han hittat de rätta proportionerna.

– Ibland har det varit riktigt knepigt. I recepten från 1650 kan det stå ”ta lite mjölk, lite ägg och gammalt vin”, säger Johannes Börjesson.

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Aktuellt i media, Marknadskommentarer och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.