2012 4/1

Svar på frågor ang. beräknad notering – smågris

Det har kommit många frågor till oss angående den nya beräknade noteringen som började gälla från och med 1 januari. Som vi tidigare berättat så har vi tillsammans med en referensgrupp bestående av leverantörer till SLS utvecklat en mall där den beräknade noteringen räknas ut. Referensgruppen består av en representant för suggringarna, en för smågrisföretagarna och en för slaktgrisföretagarna.

Syftet med den beräknade noteringen är att erbjuda grisföretagare som har ett mellangårdsavtal ett betalningssystem där smågrispriset styrs efter slaktgrispriset och inte efter marknaden. På så sätt säkerställs samarbetet och risktagandet mellan två samarbetspartners.

Beräkningen grundar sig på två kalkyler (en för smågrisproduktionen och en för slaktgrisproduktionen), där referensgruppen bestämt vilka siffror som ska ligga till grund. Kalkylen är därefter balanserad så att båda parter har samma resultat i mallen och på så sätt räknas smågrispriset ut. Denna mall är utvecklad våra leverantörer men det står alla fritt att hitta egna mallar för uträkning av smågrispriset sinsemellan samarbetspartners.

Postat den av Admin HKscanAgri.
Det här inlägget postades i Gris, HKScan Agri och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.