2012 27/1

Valutakursprognos januari 2012

NU BÄR DET AV nedåt… De officiella prognoserna från Ekonomistyrningsverket (ESV) pekar också mot en försämring. I december sänkte ESV sin prognos ytterligare till ett budgetöverskott på 1 mdr för 2012 (ned från 17 mdr) och ett överskott på 146 mdr för perioden 2013-15 (tidigare 293 mdr). Det är värt att notera att ESV nu har sänkt sina förväntningar på det totala budgetöverskottet för 2012-15 med 265 miljarder sedan mars 2011 (vilket måste vara något slags rekord?). Några spartips inför den stundande lågkonjunkturen

– tuschpenna istället för läppstift

– Ersätt lördagsgodiset med tärnad ugnsbakad blodpudding (faktiskt rätt så gott)

– Hoppa mat på måndagar (…allt utom kött…)

Euron

FRÅGAN OM JUHOLT är en konstfacks installation har surrat omkring på Internet ett tag. Oavsett vilket så har rubrikerna om Håkans förehavanden överskuggat de allmänna prognoserna om en stigande arbetslöshet och minskad export – klassiska faktorer för en kommande lågkonjunktur. Under 2011 prognostiserades här en försvagning av kronan på grund av dessa skäl.

ECB ROCKAR FETT och öser euros över marknaden för att på så sätt förhindra en europeisk bankkollaps samt att likvidisera banker så att köplusten av statspapper återkommer. Naturligtvis löser det inte bankernas pajiga balansräkningar – lösningen? – minska utlåningen så förbättras kapitaltäckningen…gynnsamt för ekonomin – skulle inte tro det.

Ovanstående förklarar dock delvis dagens starka krona och varför tidigare prognoser (på kort sikt slagit fel). Detta föranleder också en justering i årets första prognos, där nu eurokursen på kort sikt skrivs ned och för helåret inte estimeras att bli lika stark som i tidigare prognoser.

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i HKScan och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.