2012 2/2

Mindre matsvinn med hjälp av ny teknik?

Att vi slänger en massa mat i onödan vet vi väl alla om. Därför tycker jag denna artiklen är spännande där ny forskning och teknik kan bidra till att mat som är OK inte behöver kastas!

För några år sedan började atomfysiker vid Lunds tekniska högskola använda laser för att mäta gas i kroppen, till exempel för att diagnosticera en bihåleinflammation. De funderade också på att analysera matvaror. Just då rasade debatten om dagligvaruhandelns fusk med datummärkning av köttfärs.

— Vi tänkte att det tekniskt inte borde vara så stor skillnad mellan att mäta gas i kroppen och i köttfärs, säger Märta Lewander, doktor i atomfysik. Det stämde, och sedan i maj är hon teknisk chef på ett företag som i dagarna lanserar ett nytt laserinstrument för att mäta halten av syrgas i matförpackningar.

Köttfärs, bake-off-bröd och juice är exempel på matvaror som ofta säljs i tät förpackning där luften är ersatt av koldioxid eller kväve. Om syre kommer in ökar risken för att maten ska bli dålig och idag tar tillverkarna stickprover på gasen med en nål som förstör förpackningen. Lasertekniken däremot lämnar inga spår. Den kan även mäta gaser inuti matvaror. Allt som krävs är att en liten aning ljus kan tränga igenom.

— Vi hoppas att utrustningen bidrar till att förpackningarna blir bättre så att mindre mat slängs, säger Märta Lewander.

Källa:www.kcf.se

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Aktuellt i media. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.