2012 16/2

Antibiotikaresistenta bakterier hos mjölkkor

SVA har för första gången påvisat antibiotikaresistenta bakterier (MRSA) i prover från nötkreatur i Sverige. Fynden gjordes i mjölkprover från kor med juverinflammation.

Staphylococcus aureus utan meticillinresistens är en vanlig orsak till juverinflammation hos svenska kor, men detta är första gången som man funnit meticillinresistenta Staphylococcus aureus (MRSA).

― Det är en nyupptäckt variant av MRSA som nu har påvisats, säger Helle Unnerstad veterinär vid SVA. Den beskrevs för första gången i en internationell rapport våren 2011. Denna variant har tidigare bara rapporterats från människor i ett fåtal länder och från kor i Storbritannien.

Jämfört med många andra länder ligger Sverige bra till när det gäller MRSA hos lantbrukets djur.

― Vi har tidigare bara hittat MRSA i ett prov från gris, säger Helle Unnerstad i ett meddelande. Det är viktigt att motverka att bakterien sprids och det görs bäst genom bra smittskyddsrutiner, försiktighet vid handel med djur och ansvarsfull användning av antibiotika.

Den här nya varianten skiljer sig från andra MRSA genom att den inte kan identifieras med de vanliga analysmetoderna. SVA har därför använt en ny metod och de identifierade fyra positiva proverna hittades i sparat material från tidigare, anonyma, studier av Staphylococcus aureus. Det finns inga uppgifter om vilka gårdar eller vilken del av landet proverna kommer från.

Källa: SVA och Jordbruksaktuellt

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Nöt. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.