2012 16/2

Vad gör man med ullen?

Isolen söker fårull! Isolen driver ett Leaderprojket med målsättning att stärka fårnäringen och bidra till en diversifierad landsbygdsutveckling. Mer konkret undersöker vi om det finns förutsättningar att ta tillvara fårull av alla kvaliteter för att tillverka isoleringsmaterial för hus. Ullfiberns unika egenskaper fungerar lika väl i huskonstruktioner som den gör i kläder. Vi håller på att ta fram prototyper för isolerskivor och resultaten är mycket positiva. En viktig del av undersökningen handlar om insamling av ull till våra försök. Vi har också som mål att presentera de ekonomiska förutsättningarna för att starta tillverkning i Sverige. Till en sådan produktion behövs råvara från de svenska farmarna.

Vi har samlat in en del ull redan med mål att utveckla en logistikmodell för att kunna kartlägga förutsättningarna för insamling. En hydraulisk ullpress är beställd och beräknas att kunna utnyttjas till våren. Mycket ull betraktas som skräpull och är ofta ett bekymmer att göra sig av med. Vi kan ta hand om denna ull och samtidigt bespara fårbonden en hel del arbete.

Utvecklingen under de senaste åren gör att ull betraktas som en bra råvara i jämförelse med syntetfiber. En renässans påverkar priset på ull. Men för att bygga upp de ekonomiska förutsättningarna, så har ullens renhet en avgörande betydelse. Även för lägre ullkvaliteter är prognosen att vi skulle kunna betala för insamlad ull i framtiden, om den är fri från halm och träck. Det innebär att bukhår och ull från de bakre regionerna separeras vid klippningen. Vidare behöver man använda ett markskydd vid klippningen (en presenning) och slutligen samla upp ullen i säckar.

Det en hel del arbete återstår för att få fram ett ekologiskt isoleringsmaterial baserat på fårull. Med gemensamma ansträngningar har vi möjlighet att bidra till förutsättningarna för en uthållig fårnäring.

För insamling av ull kontakta Hans Sandgren tel 070 55 260 19 eller maila på hans.sandgren@isolen.com

Läs mer på www.isolen.org

Postat den av Admin HKscanAgri.
Det här inlägget postades i Får & Lamm. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.