2012 18/2

Finsk smågris = importerat kött!

Kunder och konsumenter påverkar utvecklingen av svensk köttproduktion. Trots att svenskarna äter allt mer kött är den svenska köttnäringen pressad. Svenska bönder lägger ner och det är brist på svenskt kött samtidigt som köttimporten har ökat kraftigt. Något måste göras för att bevara de svenska arbetstillfällena. Ungefär var tionde person i Sverige arbetar någonstans i livsmedelskedjan och livsmedelsindustrin är fjärde största industri i Sverige. Bara i jordbruket sysselsätts 177 400 personer. Svensk djurproduktion är en viktig del av sysselsättningen i Sverige och för att inte utarmar den näring som vi är så stolta över måste produktionsvolymerna hållas uppe på hanterbara nivåer för både lantbrukare och industri.

I veckan importerade SLS smågrisar från Finland. Grisarna föds upp hos duktiga utvalda svenska slaktgrisproducenter som enbart har denna uppfödning på sin gård. Vid intransport, i vår produktion och vidare försäljning kommer noga särhållning att ske enligt samma kvalitetsrutiner som vi har för övriga koncept och hantering av utländsk råvara. Grisarna kommer genom sitt ursprung från Finland märkas och säljas som importerat kött till våra kunder. Precis som vi idag säljer samma finska kött slaktat i Finland till kunder från vår koncern. Produktionen av finsk och svenskt kött är två helt separerade parallella produktionsprocesser. Ingen finsk råvara kommer att användas i varumärket Scan som enbart innehåller kött från djur som är födda, gödda och slaktade i Sverige.

Vi vill värna om våra duktiga svenska slaktgrisproducenter genom att hålla uppe produktionsvolymerna i Sverige och på så sätt bevara svenska arbetstillfällen.

Postat den av Sara Hoff.
Det här inlägget postades i Aktuellt i media, Gris, HKScan, HKScan Agri, Scan och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till "Finsk smågris = importerat kött!"