2012 28/2

Djurskyddskrav ok vid upphandling

Det är möjligt för kommuner att ställa djurskyddskrav i samband med sina offentliga upphandlingar.

Det mål som nu har avgjorts i Kammarrätten i Stockholm handlar om hur Sigtuna kommun har ställt krav i samband med upphandling av livsmedel. Kraven rörde antibiotikaanvändning, transporttider och bedövning i samband med slakt.

Enligt Förvaltningsrätten var kraven om antibiotika och transporttider otillåtna enligt EU-rätten. Förvaltningsrätten ansåg dessutom att kommunen inte hade någon möjlighet att kontrollera om slaktkraven var uppfyllda och bestämde därför att upphandlingen skulle göras om.

Förvaltningsrättens beslut överklagades till Kammarrätten i Stockholm som nu slår fast i sin dom att det är tillåtet för myndigheter att ställa djurskyddskrav som går längre än vad EU-rätten kräver – däremot måste kraven uppfylla vissa grundläggande principer. Bland annat, menar kammarrätten, får kraven inte vara diskriminerande mot leverantörer i andra EU-länder och de måste vara proportionerliga.

Men, skriver Kammarrätten i Stockholm i ett pressmeddelande, rätten var inte enig. En av de tre domarna anser att kraven om antibiotika och transporttider är otillåtna och att upphandlingen därför måste göras om.

Postat den av Sara Hoff.
Det här inlägget postades i Kommunikation. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.