2012 1/3

Information ang. beräkning av köttprocent

För svinsslaktkroppar, med undantag för de från unggris och galt, sker klassindelning efter en beräknad köttprocent. Med ett elektroniskt mätinstrument HGS (Hennesy Grading System) mäts ryggfettets tjocklek på två ställen och ryggmuskelns (kotlettens) tjocklek på ett ställe.

Köttprocenttalet kan också beräknas genom registrering av fett- och muskelmått med AUTOFOM-instrumentet. Detta instrument utnyttjar linjära mått, erhållna genom ultraljudsmätning när slaktkroppen dras över en mätbåge. Mätinstrumentets minidator bearbetar de uppmätta värdena för fett- och muskeltjocklek.

För varje svinslaktkropp beräknas en köttprocent. Köttprocenttalet anger klassen och här används tal mellan 45 och 65. Detta innebär totalt 21 olika köttprocentklasser. De flesta slaktkropparna hamnar i intervallet 56-61{c4738f1e3438532479ab2e657e1ce0811c7eea42b5a0a870ca271f2109fe647c}.

Källa: ”Klassificering av slaktkroppar. Nöt, svin, får, get, häst & ren”. Jordbruksverket.

Postat den av Göran Niléhn.
Det här inlägget postades i Gris och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.