2012 4/3

Dags avvänja lammen?

Tiden går som vanligt i en rasande fart och under veckan har jag pratat med många lammproducenter som skulle ägna närmsta tiden åt att skilja tackor och lamm från varandra.

När skall man avvänja? Normalt brukar man avvänja dec-jan födda lamm när de är ca 8 veckor gamla. Enfödda lamm väger då redan upp emot 30 kg medan tvåfödda lamm väger 20-25 kg. Trillinglamm kan behöva gå en längre tid hos tackan så att även de har kommit upp i en bra vikt. OBS det är viktigt att lammen sedan en längre tid har haft tillgång till kraftfoder i en lammkammare och äter bra av kraftfodret! Tryggast är att tackorna plockas bort medan lammen får gå kvar i den invanda miljön.

Varför avvänjer man lammen? Jo efter 7-8 veckor minskar tackans mjölkproduktion samtidigt som vi vill att lammen skall fortsätta växa bra tiden fram till slakt. Det är effektivare att lammen äter kraftfoder och växer… istället för att tackan skall äta kraftfoder och bilda mjölk som lammen skall dia. Ett annat viktigt skäl är att spara på tackorna och juvret, en lång digivning sliter både på juver och drar ner hullet.

Efter avvänjning behöver lammen växa i ca 6-8 veckor till. Vanligast är att lammen får fri tillgång till kraftfoder, se bild exempel på foderautomat. Tänk på att lammen behöver ett balanserat kraftfoder som innehåller både mycket energi men även mycket protein. Unga lamm behöver protein av hög kvalitet eftersom de är förhållandevis outvecklade som idisslare. Undvik foderkrubbor direkt på ströbädden eftersom lammen gärna ställer sig i dessa och drar upp gödsel, ströbädd och annat som skapar dålig hygien och risk att foder blir osmakligt. De lamm som avvandes vecka 9 kommer prel till slakt runt vecka 15-16 och kommer att ingå i Scans grillsortiment!

Kom ihåg att enfödda lamm växer alltid snabbast och sätter fett tidigast!

Foto hämtat hos www.lgprodukter.se

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Får & Lamm. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.