2012 26/3

Luspreparat nöt receptbeläggs

Enligt Kemikalieinspektionens beslut är det från och med den 1 januari 2012 inte längre tillåtet att sälja de bekämpningsmedel mot ektoparasiter i olika butiker riktade mot lantbruk.

Preparaten det gäller är Flectron öronbrickor, Bayofly pour-on, Fly Tix och Flusa. De producenter som har något av dessa preparat hemma får använda dessa för eget bruk till och med 31 december 2012, därefter får medlen inte användas.

Det finns dock andra tillgängliga pour-on preparat som kan ersätta de utgångna. Båda preparaten klassas som läkemedel och är receptbelagda. Behandlingarna bör göras efter en besättningsanpassad strategi för att få bästa möjliga effekt och minimera risken för resistensutveckling, skriver Djurhälsovården på sin hemsida.

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Nöt. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.