2012 26/3

Svenska Djurhälsovårdens utredning gav resultat

Som ni troligen alla nu känner till så behöver vi i Sverige inte bygga om våra slaktsvinstallar inför 2013 utifrån nya regler gällande spalt. Jordbruksverket skickade ut ett pressmeddelande den 15 mars om att det är möjligt att godta mindre måttavvikelser under förutsättning att stallmiljön i sin helhet är mycket god.

Jordbruksverkets beslut gällande tillämpning av betongspaltens öppning grundade sig bl.a. på Svenska Djurhälsovårdens utredning i frågan samt diskussioner med LRF, Svenska Pig och Sveriges Grisföretagare.

Svenska Djurhälsovården utredning kom fram till att en ombyggnad från 20 mm spalt till 18 skulle vara kontraproduktiv med de krav på strömedel och förbud mot helspalt som vi har i Sverige, dels ren kapitalförstöring.

På följande länkar kan ni läsa Svenska Djurhälsovårdens brev som de skickat till Jordbruksverket där de framfört flera skäl till varför betongdirektivet riskerar att försämra djurhälsan och djurvälfärden för de svenska grisarna.

Angående betongspaltens öppning och EU:s så kallade betongdirektiv
Undersökning av slaktgrisars klövar

Postat den av Göran Niléhn.
Det här inlägget postades i Aktuellt i media, Gris och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.