2012 4/5

Konsumtionsutveckling kött

På jordbruksverkets blogg kan man läsa om konsumtionsökning kött samt uppdelningen i Direktkonsumtion resp Totalkonsumtion:

Direktkonsumtion kött, är det kött vi äter som ”rent” kött, t.ex. stek, kotlett, filé och köttfärs. Totalkonsumtionen kött däremot är den totala åtgången av köttråvaror för humankonsumtion, dvs. både det kött som finns i t.ex. korv och kalvsylta samt ”rent” kött såsom fläskkotlett och oxfilé. Totalkonsumtionen av kött ger alltså en högre siffra än direktkonsumtionen av kött eftersom köttinnehållet i t.ex. charkprodukter också ingår i totalkonsumtionen. 

Jämför man utvecklingen sedan 1960 kan man se att vi har ökat vår direktkonsumtion av kött från 24 kilo per person och år 1960 till 48 kilo per preson och år 2010. Det är alltså en fördubbling. Totalkonsumtionen har ökat med närmare 70 procent från från 51 kilo per person och år till 85 kilo per person och år. Jämför vi har vi alltså ökat vår konsumtion av ”rena” köttprodukter mer än vår konsumtion av t.ex. charkprodukter.

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Aktuellt i media. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.