2012 11/6

Bayticol tillfälligt slut

Från och med den 1 januari 2012 är det inte längre tillåtet att sälja de bekämpningsmedel mot ektoparasiter som tidigare funnits tillgängliga. Preparaten det gäller är Flectron öronbrickor, Bayofly pour-on, Fly Tix och Flusa. Har ni något av dessa preparat hemma får ni använda dessa för eget bruk till och med 31 december 2012, därefter får medlen inte användas.

Ersättningspreparat
Det finns dock andra tillgängliga pour-on preparat som kan ersätta de utgångna. Båda preparaten klassas som läkemedel och är receptbelagda. Behandlingarna bör göras efter en besättningsanpassad strategi för att få bästa möjliga effekt och minimera risken för resistensutveckling.

* Bayticol (Mjölkkarens)
* Eprinex pour-on vet (kan ej användas till får; Mjölkkarens)

Ekot rapporterar i helgen: ”Det numera enda tillåtna medlet (Bayticol) mot fästingar för får och nötkreatur har tagit slut, och nu är fårfarmare oroliga att deras djur ska dö”. Inte förrän tidigast i augusti går det att få tag i fästingmedlet Bayticol igen.

– Det är en katastrof för fårnäringen, eftersom många djur riskerar att dö, säger Bertil Gabrielsson, ordförande i Svenska fåravelsförbundet, till Gotlands Tidningar.

De virus som fästingar sprider kan orsaka bland annat ledbesvär och lunginflammation hos får.

Källa: Fåravelsförbundet samt Ekot

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Får & Lamm. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.