2012 5/7

Checklista vid köp av bagge!

Nu är det högsäsong för inskaffande av nya baggar till årets betäckningar. Många besättningar kör betäckning slutet av juli och framåt för att ha en lamning runt årsskiftet. Svenska Djurhälsovården har bra tips vad du skall tänka på ur smittskydds-synpunkt vid köp av bagge:

Det finns olika typer av smittämnen som orsakar sjukdom, exempelvis virus, bakterier eller parasiter. Det förekommer även att djur kan bära på smitta utan att de själva visar symtom. Inköp av djur är den vanligaste orsaken till att sjukdomar sprids och du kan själv förebygga problem genom att följa några enkla rutiner.

Checklista för djurinköp

• Ta in så få djur som möjligt i besättningen och köp friska djur från seriösa uppfödare.
• Köp får som är friförklarade från Maedi/Visna (M3 status).
• Kräv djurägarförsäkran avseende fotröta alternativt intyg om F-status i Klövkontrollen.
• Fråga säljaren om kontroll av parasiter utförts, om sjukdomar funnits i besättningen och om vilka sjukdomsregistreringar vid slakt som förekommit.
• Får som köpts in, varit utlånade eller gått på bete med andra djur ska sättas i karantän vid hemkomst, minst 3 veckor men helst 6 veckor. Ställ gärna utslagsdjur tillsammans med de inköpta djuren.
• Kontrollera djuren regelbundet i karantänen, både de inköpta och ev. utslagsdjur.
• Ta inte hem får med fotröta. Undersök klövar och klövspalt redan innan djuren lastas hos säljaren. Verka klövarna vid behov och fotbada djuren i 5-10 minuter i 10 {c4738f1e3438532479ab2e657e1ce0811c7eea42b5a0a870ca271f2109fe647c} zinksulfatlösning när de ställs in och tas ut ur karantänen.
• Avmaska alltid mot Stora magmasken (Haemonchus) med Noromectin®, Ivomec® eller Dectomax®. Även om du avmaskar är det bra att ta ett träckprov innan avmaskningen för att kontrollera vilka parasiter fåren bär på.
• Fråga om ursprungsbesättningen har Stora leverflundran diagnostiserad vid till exempel slakt. Komplettera då avmaskningen mot Stora magmasken med licenspreparatet Fasinex® som har effekt mot alla stadier av flundror alternativt diskutera med Fårhälsovården hur du ska göra i varje enskilt fall.
• Kontrollera djuren för löss och avlusa fåren vid behov.

Mer om smittskyddsråd hittar du på www.svdhv.se

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Får & Lamm. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.