2012 6/9

Ny ansvarig för Krav och EU-ekologisk

Caroline Germer Rehn har tagit över ansvaret på SLS för våra Krav- och EU-ekologiska grisar. Caroline når ni på 013-23 45 26 alt. caroline.germer@scan.se.

Carolinehar varit ute och besökt  Brene Gård och Mats Schörling i Vingåker. Mats har en Krav-produktion med 160 suggor varav ungefär hälften av smågrisarna föds upp till slaktgris och resterande del säljs på mellangårdsavtal.

Caroline Germer Rehn och Mats Schörling framför gärdet med grisar.

Under sommarhalvåret går suggorna med smågrisar i en utomhushage, där släpps dem ut när smågrisarna är två veckor. Under vinterhalvåret går dem i en större digivningsbox på djupströbädd. I samband med grisning används en vanlig grisningsbox där det är lätt för kultingarna och suggan att knyta an tillvarandra. Efter 10-12 dagar flyttas suggan med kultingar till större utrymme tillsammans med 4 andra suggor och dess kultingar.

Krav-grisar ute på gärdet. Krav-grisar ska ha tillgång till utevistelse året runt och under sommaren ska grönbete vara tillgängligt under 4 månader.

Grönbete kan vara jobbigt, då får man ta sig en paus.

 

Smågrisarna går tillsammans med suggan i 6 veckor. Efter avväjning går smågrisarna kvar i hagen i ca 1,5 vecka. Därefter flyttas de över till tillväxtstall med djupströ samt hagar.

Slaktsvinsavdelning. När det är riktigt varmt ute passar grisarna på att njuta av skuggan inomhus, i högra hörnet ser ni utgången till hagen som hör ihop med varje avdelning.

Postat den av Admin HKscanAgri.
Det här inlägget postades i Gris, HKScan Agri och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.