2012 13/9

Dansk artikel om svensk grisnäring

Jag har tidigare tipsat om den danska organisationen ”Videncenter for svineproduktion”. På deras hemsida finns ofta intressant material om vår bransch.

Igår den 12 september publicerade de en artikel om den svenska grisproduktionen. I Danmark räknar de med att det kommer lagstiftning som kräver att digivande suggor ej längre får vara fixerade, så som det redan idag är i Sverige. Därför var de då intresserade att se hur vi i Sverige hanterat lagstiftningen och utvecklat våra grisningsboxar.

Efter studiebesök i svenska stall kunde de konstatera att utvecklingen för att anpassa boxen efter nya regler ej kommit så långt. De kom bland annat fram till:

  • Smågrishörnet är totalt öppen med en värmelampa. Det är inte optimal närmiljö för smågrisarna.
  • Smågrisboxen och hygienen är inte tillfredställande. Det skrapas manuellt dagligen i boxarna för att hålla dem rena.
  • Och inte minst är det problem med en ökad smågrisdödlighet direkt efter grisning.

Deras rekommendation blev därmed att det är av vikt att fortsätta forskningen inom området med att utveckla välfungerande boxar i Danmark så att de är redo då lagstiftningen väl kommer.

Som avslutning kan konstateras att de ej vill hamna i Sveriges situation med stall ej anpassade efter lagstiftning och med en minskande produktion som följd. Forskning och utveckling först, lagstiftning sen. För att läsa hela artikeln klicka här.

Postat den av Göran Niléhn.
Det här inlägget postades i Gris, HKScan Agri och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.