2012 14/9

Stor variation i grovfodret i år

I HS senaste lammbrev finns information kring näringsinnehåll i årets vallskörd. Och är finns lite att tänka på inför stallsäsongens utfodring! Gäller för såväl får/lamm som för nöt!

HS beskriver att spridningen i näringsinnehåll är stor i landet. Många gårdar har i år bra energivärden på 11-12 MJ men låga proteinvärden på ner mot 100 g råprotein. Ett råproteinfattigt men energirikt ensilage från förstaskörden utnyttjas bäst om det kan blandas med tredjeskörden som innehåller mycket klöver och därmed mycket protein. Om det saknas råprotein och energihalten är hög i vallfoder kan ett proteinrikt kraftfoder som åkerböna, agrodrank, soja eller urea vara alternativ. Endast om du fullfoder kan du spetsa blandningen med foderurea som säljs i storsäck. En jämn inblandning är då mycket viktig och det är små mängder som gäller. Djuren får absolut inte få i sig klumpar av urea! Ska urea blandas i kraftfodret görs det bäst redan i foderfabriken! Kom ihåg att lamm som inte har utvecklat sin vom blir förgiftade om de utfodras med urea. Urea är inte tillåtet i ekologisk produktion.

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Får & Lamm, Nöt. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.