2012 18/9

Resultat övervakning Scmallenbergvirus

Schmallenbergvirus – resultat av vårens svenska övervakning!

SVA skriver nu på sin hemsida att analyserna från vårens övervakning i Sverige av det nya Schmallenbergvirus är klara. Schmallenbergvirus ger sjukdom hos djur som kor, getter, får och andra idisslare. Inget virus har hittats. Ett fåtal djur i södra Sverige har dock kommit i kontakt med smittämnet och uppvisar antikroppar.

Resultaten från övervakningen av Schmallenbergvirus i landet är klar för våren 2012. Schmallenbergvirus är en djursjukdom som drabbar idisslare som nötboskap, getter, får och vilda djur.

Analyserna i Sverige har gjorts på prover från tankmjölk, serum från får och vid import av idisslare från Europa. Inget virus har hittills påvisats. I södra Sverige har dock antikroppar hittats bland tre mjölkkor i Blekinge samt i serum från ett får. Djuren har alltså kommit i kontakt med smittämnet, utan att själva insjukna.

Resultatet i södra Sverige var väntat, då viruset rapporteras i ett flertal andra europeiska länder, se mer information på FluTracker.

Schmallenbergvirus sprids med insekter, främst svidknott, som lätt transporterar sig över långa sträckor.

Schmallenbergvirus hör till gruppen Orthobunyavirus. Viruset kan under hösten ge vuxna djur, vanligen nötkreatur, symtom som diarré, feber och nedsatt mjölkproduktion. Det finns bara få rapporter om att getter och får uppvisat samma slags sjukdomstecken. Om ett moderdjur smittats i tidig dräktighet kan Schmallenbergvirus orsaka karakteristiska fosterskador med missbildningar och aborter av kalvar, killingar och lamm.

EU:s smittskyddsinstitut ECDC bedömer att Schmallenbergvirus inte gör människor sjuka.

Källa: SVA

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Aktuellt i media, Får & Lamm, Nöt. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.