2012 19/9

Salmonellautbrott i Europa

Ett utbrott av en speciell salmonellatyp pågår just nu i fem europeiska länder. Smittkällan är fortfarande okänd, men arbetet med att spåra den pågår. Utbrottet har ännu inte spridit sig till Sverige.

Sedan augusti 2011 har 144 fall av en specifik genotyp av Salmonella Stanley (S. Stanley) bekräftats i Österrike, Belgien, Tjeckien, Tyskland och Ungern. Det Europeiska smittskyddsinstitutet samordnar övervakning och försök att spåra smittkällan, men ännu har man inga säkra ledtrådar. Att hitta smittkälla till ett salmonellautbrott kan ibland vara mycket svårt. Salmonella sprids via livsmedel och via kontakt med smittade människor och djur. Kött, ägg och råa grönsaker är vanliga smittkällor men även torra varor som kryddor och mandel kan ibland vara orsak till salmonellautbrott. Torra varor innehåller ofta få bakterier, och bara ett fåtal av dem som ätit varan blir smittade. Varor av samma ursprung kan också säljas med rad olika firmanamn. Detta kan göra det extra svårt att hitta orsaken till ett utbrott.

http://www.smittskyddsinstitutet.se/nyhetsarkiv/2012/salmonellautbrott-i-europa-/

Postat den av Kristher Svensson.
Det här inlägget postades i Kommunikation. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.