2012 27/9

Rapport från SVA – Hur mycket kostar sjukdomar för lantbrukets djur?

Jordbruksaktuellt skrev i veckan en artikel med rubrik”Vad kostar sjuka djur”. De har där hänvisat till en rapport från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, ”Hur mycket kostar sjukdomar för lantbrukets djur?”

Rapporten är en faktagenomgång av kostnader och förluster som uppstår i samband med sjukdomsutbrott hos gris och nötkreatur. SVA konstaterar att grisar och nötkreatur i Sverige generellt har ett gott hälsoläge vilket kombineras med en god djuromsorg med en hög produktivitet. Svenska djur är fria från många sjukdomar som finns i andra länder.

I rapporten från SVA har de gjort en summering av sjuklighet och kostnadsberäkningar. För varje sjukdom har de presenterat olika scenarios som visar hur allvarliga de ekonomiska konsekvenserna kan bli i en besättning relaterat till besättningsstorlek.

Rapporten kan användas för att ekonomiskt motivera införandet av smittskyddsåtgärder och hygienregler.

För att läsa rapporten i sin helhet, klicka här.

För att läsa artikeln från Jordbruksaktuellt, klicka här.

Postat den av Admin HKscanAgri.
Det här inlägget postades i Aktuellt i media, Gris, HKScan Agri, Nöt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.