2012 8/10

Jag tror inte alla våra vågar visar fel…

Nu kommer det många samtal kring slaktvikt på lamm, både till mig och mina kollegor! Vad undrar man över då? Jo, man tycker inte att slaktvikten stämmer med förväntat utfall utifrån djurens levande vikt. Varför blir det så här då?

Några tänkbara faktorer som spelar in:
Den regniga betessäsongen har gjort att lammen har växt långsammare vilket leder till att lammet är äldre vid uppnådd lämplig slaktvikt. Ett äldre och mer långsamt växande djur har ett lägre slaktutbyte och ofta sämre klassning (kroppsform) än ett ungt, snabbväxande djur.

Allra sämst går det i de fall där man slaktar efter almanackan tex jag brukar alltid slakta vecka 39. I år innebär det att lammen är mycket mindre/lättare och inte slaktmogna dvs vi ser både för låg vikt, svag kroppsform och lågt i fett!

Hur får jag djuren slaktmogna? Öka intensiteten i utfodringen dvs djuren måste få tillskott i form av spannmål, pellets! Väg lammen regelbundet och kontrollerar att de ökar i vikt lämpligen 150-250 gr/dag eller gärna mera.

Lämpliga vikter inför slakt på beteslamm är 42-44 kg på tacklamm och 43-46 kg på bagglamm. Obs även ras och enfödd/flerfödd påverkar! Väg inte djur som är blöta i pälsen!

Slaktutbyte på beteslamm brukar denna tiden hamna på 37-40{c4738f1e3438532479ab2e657e1ce0811c7eea42b5a0a870ca271f2109fe647c}. Ju mer kraftfoder de har fått ju högre utbyte….

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Får & Lamm. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till "Jag tror inte alla våra vågar visar fel…"