2012 21/11

Ministern vill skärpa kontrollen av kött!

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) vill centralisera och skärpa kontrollen av köttprodukter. Det mycket omfattande filéfusk som SvD avslöjade ser han som ett bedrägeri – ”och då ska det rycka i örat rejält”.

Under nästan två år serverades svenska folket omkring 350 000 portioner falsk oxfilé. Det gör matskandalen med rödfärgad fläskfilé till den största som uppdagats i Sverige i modern tid och den har blottlagt svåra brister i både branschens självsanering och myndigheternas kontroll.

SvD kunde i går avslöja att Coop fortsatte att sälja stora mängder färgad fläskfilé – trots tidiga klagomål från kunder.

– Aktörerna måste skärpa till sig. Få saker är så beroende av konsumentförtroende som just mat, säger Eskil Erlandson.

I dag ligger livsmedelskontrollen på kommunerna. Är det dags att centralisera ansvaret till Livsmedelsverket?

– Det är viktigt att det finns lokal myndighetsnärvaro men också specifik kompetens som kan finnas på den nationella nivån. Det vi tittar på är därför en centraliserad kontroll av de animaliska produkterna i första hand.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ministern-vill-skarpa-kontrollen-av-kott_7683122.svd

Postat den av Admin HKscanAgri.
Det här inlägget postades i Kommunikation. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.