2012 1/12

Vilka påverkas av schmallenberg?

Nu i veckan har jag pratat med en lammproducent som har fått besked om att besättningen är smittad med schmallenberg-virus. Jag har också haft en mycket bra kontakt med fårhälsovården och diskuterat läget och vad som är att vänta framåt:

Schmallenberg är ett virus som sprids via svidknott (likt blåtunga). Det sker således ingen smittspridning just nu eftersom knotten ej är aktiva i kylan. Äldre djur utvecklar en immunitet så i förlängningen nu när smittan är spridd i landet kommer det att innebära att det är unga djur som infekteras och drabbas. Viruset orsakar problem under tidig dräktighet (3 första månaderna) i form av aborter eller missbildade foster. De besättningar som ”ligger sämst till” är således de besättningar som hade betäckning i sommar/tidig höst. Hur mycket skador som är att vänta vet man egentligen inte ännu, man har sett via tankmjölksprover att smittan är spridd i stora delar av Sverige.

Vaccin är under framtagning dock kommer troligen inte samma vaccinationsprogram att genomföras likt Blåtunga utan denna gång är det upp till djurägaren att avgöra ev vaccination av sin besättning.

Har du frågor, eller om du tror att din besättning kan vara drabbad, kontakta då Djurhälsovården!

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Får & Lamm. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.