2012 12/12

Reform ej klar 1 jan 2014

Land lantbruk skriver om de nya gårdsstöden. Det finns ingen chans för EU att få de nya gårdsstöden på plats till 1 januari 2014. Reformen måste skjutas framåt i tiden ett år. Det tillkännagav EUs jordbrukskommissionär Dacian Ciolos på måndagen.

Det betyder att de nuvarande reglerna för gårdsstöden sannolikt får gälla under hela 2014, och att utjämningen av stöden och införandet av nya miljövillkor dröjer ända till i januari 2015.

Beskedet från Ciolos var väntat efter misslyckandet på EUs toppmöte i november då EUs regeringschefer inte lyckades enas om hur mycket pengar EU-budgeten ska rymma för åren 2014-2020. Därmed gick viktig tid förlorad för jordbruksministrarna och EU-parlamentet som utan en budgetram inte kan arbeta vidare med själva jordbruksreformen.

I februari ska regeringscheferna göra ett nytt försök att spika budgeten, men loppet är ändå kört för den komplicerade reformen av gårdsstöden, som även kräver beslut om nationella tillämpningar.

Däremot kan reformen av landsbygdsprogrammet fortfarande hinnas med till 1 januari 2014, sade Ciolos under måndagen. Ett villkor är dock att EU-regeringarna verkligen antar långtidsbudgeten för åren 2014-2020 vid sitt möte i februari.

EU-kommissionen hoppas sedan på att jordbruksministrarna kan anta Cap-reformen i juni 2013, vilket alltså skulle kunna bana vägen för nya regler för landsbygdsprogrammet vid det följande årsskiftet.

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Aktuellt i media. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.