Läste idag på Lantbruk.com om en ny trend – en bacon-trend. En trend vi gillar. Bacon ger nu smak åt en massa nya produkter så som glass, drinkar och majonnäs. Enligt trendanalytikern Christina Cheng beror trenden på två saker: LCHF-dieten samt att baconsmaken slagit stort i USA.
För egen del tänker jag faktiskt till helgen haka på denna trend och föreslå till julgodistillverkningen följande recept:
Baconcola
Receptsmakare: Margit Richert (med mindre justering)
Sötsalt gräddkola med små knapriga, rökiga baconbitar som krasar mellan tänderna.
- 1 1/2 paket bacon av Scans Rapsgris
- 1 dl strösocker
- 1 dl farinsocker
- 2 dl ljus sirap
- 1/2 dl lönnsirap
- 1+1 dl vispgrädde
- 75 g smör
- 4 cl whisky
- Stek baconet riktigt, riktigt knaprigt och hacka det pyttigt. Spara stekflottet.
- Lägg alla ingredienser (inklusive stekflottet) utom 1 dl vispgrädde i en tjockbottnad kastrull.
- Låt allt koka på medelvärme och rör om då och då.
- När smeten nått 115 grader häller du i den sista decilitern grädde och låter allt koka tills temperaturen är 118 grader.
- Häll ut smeten på bakplåtspapper och ställ kallt. Klipp i lagom bitar med oljad sax.
- Provsmaka och NJUT.