2013 30/1

Förenklad rapportering nöt

För djurhållare som ska rapportera förflyttning av nötkreatur till slakt finns nu möjligheten att via fullmakt låta slakteriet sköta rapporteringen. Det innebär att djurhållaren inte behöver rapportera till centrala nötkreatursregistret (CDB) när djuren skickas till slakt.

 

– Vi jobbar hela tiden med att försöka hitta förenklingar för våra kunder och det här är ett exempel. Det här förenklar för de nötkreatursägare som nu låter slakterierna utföra rapporteringen, säger Angelica Hill, Jordbruksverket.

Förutsättningen för att låta slakteriet sköta rapporteringen är att slakteriet är anslutet till tjänsten. Djurhållaren ska skicka in en fullmaktsblankett till Jordbruksverket där slakteriet ges fullmakt att rapportera åt djurhållaren när denne skickar djur till slakteriet. Vilka slakterier som anslutit sig går att se på Jordbruksverkets webbplats. När djurhållaren fått ett bekräftelsebrev från Jordbruksverket behöver denne inte längre rapportera förflyttningar som sker till de slakterier som djurhållaren gett fullmakt. Samma system finns idag på får/lamm.

Vid förflyttning av nötkreatur till slakt ska djurhållaren fortfarande föra in förflyttningen i en godkänd stalljournal. Om ingen fullmakt finns mellan djurhållaren och slakteriet ska djurhållaren fortfarande rapportera förflyttningen som sker till slakteriet till CDB.

Postat den av Jakob Danielsson.
Det här inlägget postades i Nöt. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.