2013 31/1

Kravet på frigående suggor i Europa ännu inte uppfyllt

Sedan den 1 januari i år är det lag för alla länder i EU att dräktiga suggorna ska vara frigående. I Sverige har vi uppfyllt lagen sedan länge och övriga länder har haft flertal år på sig att bygga om sin produktion. Så har alltså ej skett varav ca 80{c4738f1e3438532479ab2e657e1ce0811c7eea42b5a0a870ca271f2109fe647c} av suggorna fortfarande står bundna. Innebär att ca 2 miljoner olagliga smågrisar produceras varje vecka enligt tidningen Effektivt Landbrug.  

Ansvarig EU-kommissionär Tonio Borg har informerat om att det inte kommer införas något export-förbud på olagligt producerat griskött utan uppmanar medlemsländerna att själva straffa berörda producenter.

Vi kan konstatera att det nu ställs nya krav på livsmedelsbutikernas inköpsavdelningar så att de säkerställer att de inte köper in olagligt producerat fläsk. Detta då enskilda länder enligt EU ej får på nationell nivå stoppa import.

Postat den av Admin HKscanAgri.
Det här inlägget postades i Aktuellt i media, Gris och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.