2013 7/2

Antibiotikaanvändningen minskar i svensk grisproduktion

TT rapporterade i förra veckan att antibiotikaanvändningen i svensk grisproduktionen minskat under de senaste fem-sex åren. Under bara senaste året har användingen minskat från 15 ton till under 12 ton, dvs med mer än 20 {c4738f1e3438532479ab2e657e1ce0811c7eea42b5a0a870ca271f2109fe647c}. Jordbruksverket har antagit nya regler vilket visat sig ge effekt för utskrivning av antibiotika till djur. De handlar om att djuren inte ska lida i onödan men att man är noga med att använda rätt sort och rätt mängd.

I vårt grannland Danmark har dock antibiotikaanvändningen ökat med 5 {c4738f1e3438532479ab2e657e1ce0811c7eea42b5a0a870ca271f2109fe647c} det senaste året efter ett par års nedgång. Detta oroar danska myndigheter eftersom bakterier kan bli resistenta även mot antibiotika som används på människor. En trolig förklaring, enligt Landbrug & Födevarer, kan vara att ökningen beror på de senaste årens nedgång av antibiotikaanvändning lett till att de danska grisarna blivit sjukare och nu kräver behandling.

Enligt en rapport från europeiska läkemedelsmyndigheten gällande antibiotikaanvändning i Europa kan man utläsa att man i Sverige använder ca 1/3 jämfört med Danmark. Sverige och Norge använder minst i Europa medan följande länder använder ca 9 ggr mer än Sverige och då mest i Europa: Ungern, Nederländerna, Portugal och Spanien.

Att tänka på då vi ska välja kött i butikshyllan, kontrollera ursprungsmärkningen!

Postat den av Göran Niléhn.
Det här inlägget postades i Gris och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.