2013 10/2

Schmallenbergvirus på nyfödda kalvar

De två första kalvarna som visat positivt för schmallenbergvirus har konstaterats i Skåne och Uppland. De upptäcktes genom den övervakning som görs av Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt.

Bägge kalvarna hade missbildningar som kunde misstänkas vara orsakade av viruset och skickades därför för provtagning till Sveriges veterinärmedicinska anstalt (SVA). Tidigare under december och januari har flera missbildade lammfoster konstaterats vara smittade av viruset men nu har viruset även konstaterats hos kalvar i Sverige.

– Det är svårt att säga hur stor risken för effekter på kalvar är för varje enskild besättning i nuläget, det beror helt på om korna blivit smittade under tidig dräktighet eller inte. Det är också viktigt tänka på att kalvar som har missbildningar kan orsaka svåra kalvningar. Förhoppningsvis kommer det att handla om enstaka kalvar, säger Kristina Mieziewska, veterinär på Jordbruksverket.

Mer information: Jordbruksverkets sidor om schmallenbergvirus samt SVA:s sidor om schmallenbergvirus.

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Aktuellt i media, Nöt. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.