2013 1/3

Bra kontrollsystem och rutiner ger konsumenten trygghet

Scanbloggen 1 mar 2013

Scan är ett av Sveriges mest omtyckta varumärken med 100 procent svenskt kött. Med kontroll från kontrakterade svenska gårdar till produktion vid egna anläggningar ger HKScan konsumenterna en säkerhet.

​Det finns aldrig några 100 procentiga garantier, men genom att säkerställa att vi alltid efterlever och följer våra höga krav och rutiner skapar vi en trygghet hos våra konsumenter som vi ska vara mycket stolta över.

 – I varumärket Scan använder vi enbart svensk råvara från gris, nöt och lamm. I vår produktionsprocess har vi en tydlig överblick och kontroll på hela kedjan från uppfödning, inköp, transport och därefter slakt, styckning och vidare förädling. All produktion sker på våra egna anläggningar inom HKScan, säger Magnus Lindholm, general manager HKScan Sweden.

Vi inför DNA-provtagning standard
Förutom produktion av svenskt kött legotillverkar HKScan Sweden också produkter med importerad råvara. Redan när första indikationen på hästkött i hamburgare på Irland blev känt, startade vi vår kontroll av samtliga produkter för att säkerställa att det inte fanns spår av hästkött. Samtliga gjorda provsvar har varit negativa, det vill säga inte innehållit spår av DNA från häst. Företaget har beslutat, sedan två veckor tillbaka, att lägga in DNA-provtagning som standard i sin provtagningskontroll av importerat kött, på liknande sätt som salmonellaprov tas idag.

-Vi importerar vårt kött direkt utan mellanhänder från de välkända köttföretagen Vion och Westfleisch. Vi har, utöver vår egen provtagning av samtliga produkter, fått ”Letter of guarantee” från våra leverantörer som bekräftar att råvaran motsvarar den produktspecifikation vi beställt, berättar Annelie Lundell, kvalitetsdirektör HKScan Sweden

När en ny samarbetspartner tas in gör HKScan Sweden alltid en leverantörsrevision där kvalitetsansvarig besöker den nya produktionsanläggningen. Vid revisionen går man igenom samtliga processer, men även spårbarhetskontroll och andra kvalitetskontroller. Alla företagets leverantörer är också tredjepartscertifierade enligt en GFSI standard (BRC, EFSIS; ISO FSSC 22000 t ex). Dessutom är HKScans Code of Conduct underskriven.

– I vår hantering av importerat kött i legotillverkning till våra kunder gäller principen noggrann särhållning genom hela kedjan. Produkter med inslag av importerad råvara, oavsett om det är konsumentpackad köttfärs eller korv så produceras det sist på dagen. Därefter sker noggrann rengöring över natten innan svensk produktion startar på nytt. Vi anger alltid djurslag och ursprungsland på produkten så kunden ser och kan välja vad man köper, säger Annelie Lundell kvalitetsdirektör HKScan Sweden.

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Kommunikation. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.