2013 13/4

SVA skall studera effekter av schmallenbergvirus

Forskningsrådet Formas har från sina akuta utlysningsmedel beviljat SVA en miljon kronor. Pengarna ska gå till att under sommaren och hösten 2013 samla in provmaterial och data från svenska får- och nötkreatursbesättningar. Syftet är att få en bättre förståelse för spridningsdynamik och sjukdomseffekter av det nya schmallenbergviruset. Efter förra årets snabba spridning av smittan över stora delar av landet förväntas under denna period en andra våg av smittspridning.

Genom att under hela den troliga smittspridningsperioden mellan maj och november göra upprepade provinsamlingar i svenska får- och nötkreatursbesättningar, och analysera förändringar i förekomsten av infektion över tid, hoppas forskarna kunna få en bättre förståelse för infektionsdynamiken. För att uppskatta effekterna av sjukdomen kommer sedan förändringar i infektionsstatus att jämföras med produktions- och reproduktionsresultat, och flera enkätstudier kommer att genomföras.  

Mer information, klicka här

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Får & Lamm. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.