2013 14/5

Per Nilsson, invald i HKScan styrelse

I september 2012 hade vi en artikel om Per Nilsson, Esplunda Gård (SLS tidning nummer 4 2012). Här kommer en lite kortare version och detta med anledning av att Per nyligen blev invald i HKScans styrelse, uppdrag suppliant.

Per Nilsson och Charlotte Bonde driver gården Esplunda som har varit i Pers släkts ägo sedan 1544. De är nu den 16:e generationen på gården. Familjen består också av barnen Einar, Edit och minstingen Erik. 

– Som vanligt är det ursprungligen flera gårdar som under lång tid vuxit ihop genom gifte, berättar Per. Vi har totalt cirka 600 ha varav 300 är åker, 260 ha är skog och resterande är beten. Genom olika arrenden och skötselavtal brukar vi totalt cirka 800 ha åker.

– En viktig del i verksamheten är djurproduktion som drivs under varumärkena Skälbygrisen och Esplunda kött. I köttproduktionen köper vi in mjölkkalvar in via SLS och varje år levereras cirka 300 ungtjurar till HKScan, berättar Per.

Skälbygrisen var ursprungligen grannens företag. För tio år sedan frågade han om jag ville bli delägare till hälften och för två år sedan tog jag över hela verksamheten och arrenderar nu husen av honom. I samband med det gjorde vi en rejäl investering i grisstallet och gick från 220 suggor integrerat till 2 500 slaktsvinsplatser. Vi hade då fått kontakt med en annan granne som har 360 suggor och konstaterat att våra volymer passade perfekt ihop. Så nu får vi 300 smågrisar från honom var 14:e dag, vilket gör att vi kommer leverera cirka 8000 grisar per år till HKScan.

Vi ber Per berätta om Rapsgrisprojektet!

– Rent krasst hoppas jag naturligtvis att det ska bidra till ett bättre resultat, säger Per. Men det finns också många positiva mjuka värden i det här projektet. Det är utan tvekan det största som hänt sedan Piggham lanserades och för oss är det stimulerande att få vara med i starten och att i ett tidigt skede få vara delaktiga i utvecklingen och i att hjälpa till att hitta de bästa metoderna och rutinerna.

När SLS var här och tittade om vi uppfyllde kraven fick vi direkt erbjudandet att gå med och jag behövde bara fem minuters betänketid för att tacka ja, säger Per.

– Det blir lite rutinförändringar för personalen och ett nytt foderslag som vi ska lära oss att hantera, men vi har ju flera kollegor som redan varit igång ett tag så jag ser inte att det ska bli några problem.

– Det som är extra trevligt i Rapsgrisprojektet är att vi nu kommer att att ha ett exklusivt griskött som vi är ensamma om, säger Per. Ett kött som både smakar bättre och som har hälsofördelar. Jag är övertygad om att det kan hjälpa till att vända den negativa utveckling vi sett inom svensk djurproduktion de senaste åren. Vi i branschen måste bli bättre på att lyssna på konsumenternas krav och önskemål både vad gäller pris och kvalitet för att möta importen på ett effektivt sätt och Rapsgrisen är ett steg i rätt riktning.

Hur ser framtiden ut på Esplunda gård?

– Jag är optimist till naturen säger Per och jag ser positivt på framtiden för vår bransch i ett vidare perspektiv. Så positiv som jag är just nu har jag nog faktiskt aldrig varit. Grunden är att våra produkter har blivit handelsvaror på en världsmarknad. Finansvärlden har sedan några år börjat skriva om kött, vete och och andra produkter på samma sätt som man tidigare mest gjort om olja och metaller.

Kan vi lära oss att ta steget från den gamla reglerade världen till ett friare och mer affärsmässigt förhållningssätt ser jag att vi i Sverige har fullt av möjligheter. Till exempel tar EU 2013 ett beslut om djurvälfärd som innebär ett litet steg i rätt riktning.

– För vår egen lilla värld här på Esplunda ser det också bra ut även om det alltid är lite nervöst att vara 16:e generationen på gården. Man vill ju inte bli den sista. Enda sättet är att satsa framåt och att försöka driva företaget professionellt och aktivt. Det är också därför vi valt att samarbeta med SLS och HKScan som jag upplever har utvecklats mycket positivt de senaste åren. SLS har blivit mer på hugget, mer moderna och mer professionella, säger Per och avslutar med:
– Jag säger alltid som det är vare sig det är positivt eller negativt!

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i HKScan. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.