2013 26/5

Vaccin mot Schmallenberg

Land Lantbruk rapporterar om schmallenberg-vaccin. I måndags blev vaccinet Bovinis SDV godkänt i Storbritannien. Därmed blev det också möjligt för svenska veterinärer att söka licens för att använda vaccinet, trots att det inte är registrerat i Sverige.

– Om den blir beviljad kommer våra veterinärer att kunna förskriva vaccinet. I så fall kommer vi att kunna erbjuda det i Sverige ungefär till midsommar, säger Boel Sandros på Svdhv. Hon betonar att kunskapen om vaccinet är relativt låg, på grund av att det är så nytt. Svdhv kommer därför att vara försiktiga med att rekommendera läkemedlet, men vill ändå kunna erbjuda det till de djurägare som så önskar.

– Vi vet till exempel inte hur lång immuniteten blir. Vi utgår ifrån att vaccinet har effekt under innevarande svidknottsäsong, men sen vet vi inte, säger Boel Sandros.

Hon har fått uppgift från läkemedelsföretaget bakom vaccinet om att en behandling kommer att kosta omkring 20 kronor per djur. Ett antal doser ska finnas förbeställda för svensk del, redo att skickas från England om licensansökan går igenom.

Vaccinet får enbart ges till icke dräktiga hondjur med två doser för nöt och en till två doser för får. Inga större biverkningar har registrerats, men även där är Boel Sandros försiktig.

– Vi får försöka hålla koll på erfarenheter från andra länder. Om de kommer igång med vaccinationen i England kommer vi nog att kunna få höra om eventuella biverkningar innan vi kommer igång i Sverige.

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Får & Lamm. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.