2013 5/6

Gränshandel Norge ökande

Vi har tidigare på bloggen beskrivit hur HKScan jobbar aktivt med gränshandel mot Norge. Norska kunder handlade livsmedel, alkohol och tobak i svenska gränsbutiker för minst 6 miljarder kronor från juli 2011 till juni 2012. För livsmedel var det en ökning med 90 procent på sex år. Det visar en rapport om gränshandeln med Norge från Jordbruksverket.

– Gränshandeln är sannolikt ännu större, då försäljningskanaler som specialbutiker för godis och bensinstationer inte är med i undersökningen, säger Håkan Loxbo på enheten för handel och marknad.

Den viktigaste varugruppen i gränshandeln är kött och köttvaror. Enligt undersökningen var försäljningen 17 000 ton från juli 2011 till juni 2012. Drygt hälften av köttet bedöms vara svenskproducerat.

Mejeriprodukterna hamnade på 5 000 ton i undersökningen, varav hälften var hårdost. Drygt hälften av osten hade svenskt ursprung. Mjölk, smör och grädde sålde också bra. Andra viktiga varor i gränshandeln är godis, läsk, alkoholhaltiga drycker och tobaksvaror.

Överlag har gränshandeln ökat såväl i värde som i volym sedan den förra undersökningen från 2006. De främsta skälen till den växande gränshandeln är stora prisskillnader delvis till följd av norska skatter och tullar. Förbättrade kommunikationer och nya köpcentra har också bidragit till ökningen. Gränshandeln är viktig för många av kommunerna längs med gränsen och har stor betydelse för kommunernas sysselsättning, ekonomi, skatteunderlag och investeringar.

Det är inte givet att expansionen av gränshandeln fortsätter. Om prisskillnaderna på jordbruksvaror och livsmedel skulle minska, till följd av skatter och ny jordbrukspolitik, så skulle också incitamenten för gränshandeln minska.

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Aktuellt i media. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.