2013 1/7

Almedalen 1 juli

Idag är det flera intressanta seminarium och debatter som rör vår bransch. Vid lunch-tid bjöd Svenskt Kött in till seminarium och debatt ”Utan kossan stannar Sverige”.

Deltagarna bjöds på Bullens varmkorv som firar 60 år i år. Bullens tillverkas på HKScan i Kristianstad.

Moderator för debatten var journalist Ann-Helen Meyer von Bremen. Hon inledde med att sätta upp olika skyltar som visar vilken nytta som kossan har: biologisk mångfald, arbetstillfällen, levande landsbygd och turism & reakreation.

Martin Sjödahl från Jordbruksverket var oroad att vissa värdefulla betesmarker riskerar växa igen om koantalet fortsätter att minska i Sverige. Johan Löfstrand, talesperson lantbruksfrågor Socialdemokraterna, tycker att mera mat skall produceras lokalt i Sverige medan Fredrik Hedenus, klimatforskare Chalmers, höll fast vid idén om köttskatt som en bra lösning för miljön med tanke på växthusgaser och transporter. Britta Andersson, nötköttsproducent och Centerpartist, pekade på fördelar med fler köttkor och menade att staten kan stötta på flera sätt tex utveckling av biogas mm på gårdarna.

Från vänster: Fredrik Hedenus, Martin Sjödahl, Britta Andersson, Johan Löfstrand och moderator Ann-Helen Meyer von Bremen.

Debatten ”Utan Kossan Stannar Sverige” var fullsatt till sista plats och är även nominerad till Almedalens bästa debatt!

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Aktuellt i media, Kommunikation. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.