2013 19/8

Blir det mer eller mindre spannmål i år?

Jag tycker att prognoserna duggar tätt just nu hurvida skörden blir normal eller bättre eller sämre!? Jordbruksverket är säkert en tillförlitlig källa som beskriver skördeläget på följande sätt:

Hektarskördarna för de olika spannmålsslagen väntas bli högre än genomsnittet för de senaste fem åren. Totalskörden uppskattas bli 4,9 miljoner ton, vilket är lika mycket som genomsnittet för de senaste fem åren men något mindre än 2012.

Hösten 2012 var regnig vilket medförde att färre hektar höstgrödor såddes. De höstsådda grödorna har i allmänhet större avkastning än de vårsådda. Den besvärliga situationen under hösten 2012 har delvis kunnat vägas upp av goda förhållanden hittills i år.

Läs mer om prognos oljeväxter etc

Jordbruksverkets metod för prognoserna
Med ett normalår menas genomsnittet för de senaste 40 åren. Prognosen baseras på statistiska samband mellan tidigare års väderdata och skördar. I beräkningarna används förutom väderdata även uppgifter om odlade arealer för 2013. Prognosen säger inte något om kvaliteten på de grödor som skördas. Beräkningarna är för hela landet totalt. Regionala uppgifter kan inte redovisas.

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Aktuellt i media. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.