2013 29/8

Bovin tuberkulos hos nötkreatur

Marianne Elvander som är statsepizootolog på SVA beskriver läget kring bovin tuberkulos:

-Situationen för bovin tuberkulos, bTB, i Europa är långt ifrån så god som man förleds att tro när man tittar på hur många länder som har officiellt tuberkulosfritt status. Det är viktigt att vara medveten om att denna status inte innebär att bTB inte finns i länderna. Under år 2012 har ett antal länder i Europa rapporterat nya utbrott av bovin tuberkulos.  

-Sjukdomen är endemiskt förekommande i England och Wales. I England planeras nu en regional bekämpning vilken inkluderar avlivning av grävling. Bara under de fyra första månaderna 2013 avlivades över 12 000 nötkreatur i England på grund av tuberkulos och man vet att en riskfaktor för fortsatt spridning är infekterade grävlingar. Men det finns också starka krafter som motsätter sig projektet.

-Ökningen av antal fall i Europa är oroande. Kanske främst i Frankrike men även i andra officiellt fria länder som Tyskland, Belgien, Österrike och Schweiz för att nämna några aktuella länder som haft fall av bTB under 2013. Frankrike hade fram till juli i år rapporterat 75 tuberkulospositiva besättningar. Tyskland har haft 24 fall sen april och Schweiz tio sedan juni. Geografiskt ses sjukdomen i gränstrakterna mellan Tyskland, Österrike och Schweiz och det finns en misstanke om att smittkällan är infekterade hjortar och andra vilda djur i området.

 -Situationen i Sverige är idag god. Under första delen av 1900-talet gjordes en enorm och tillika lyckosam satsning på att utrota sjukdomen och vi har till dags dato inte haft något fall av bTB i nötbesättningar på närmare 40 år.

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Aktuellt i media, Nöt. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.