2013 2/10

Låg förekomst av salmonella i Sveriges mjölkbesättningar

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har gjort analyser av tankmjölk för att undersöka hur utbredd salmonella är bland svenska mjölkkor. Undersökningen omfattar samtliga mjölkbesättningar i Sverige. Resultaten visar att det finns spår av salmonella hos tre procent av besättningarna i hela landet.

– En förekomst på tre procent är bra sett i ett internationellt perspektiv. Det är också glädjande att vi inte ser några tecken på ökning sen den förra, begränsade tankmjölksundersökningen 2007, säger Estelle Ågren, veterinär, SVA.

Resultaten aktualiserar betydelsen för lantbrukare att ha goda smittskyddsrutiner, särskilt vid livdjurskontakter. Det handlar om att köpa djur från så få besättningar som möjligt, att begära smittskyddsdeklaration och provtagning av den säljande besättningen samt att isolera nyinköpta djur under några veckor.

http://sva.se/sv/Mer-om-SVA1/Pressrum/Nyheter-fran-SVA/Lag-forekomst-av-salmonella-i-Sveriges-mjolkbesattningar-/

Postat den av Kristher Svensson.
Det här inlägget postades i Kommunikation. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.