2013 7/10

Gränshandel Norge imponerar på stadsministern

Vi har flera gånger beskrivit den växande gränshandeln med konsumenter från den norska sidan. Fri Köpenskap hade i förra veckan en artikel om ämnet: ”Gränshandeln ökar för varje år och Eda kommun, med sina 8 500 invånare, är en av Sveriges främsta tillväxtkommuner”.

Fredrik Reinfeldt träffade bland andra Maximat-handlaren och tre av matbutikens anställda. Samtalet kom att handla om norrmännens köpvilja och tillväxten men också om svårigheterna med att rekrytera kompetent personal.

– Vi saknar formella utbildningar inom vår del av handeln, en utbildad styckare är till exempel svårt att få tag på, sa Torbjörn Swartz, vd för Maximat, skriver Nya Wermlandstidningen. Fredrik Reinfeldt bekräftade att han hört synpunkterna tidigare och sa att regeringen avsatt resurser för handledarstödda utbildningar med kraftiga stöd och rabatter, till exempel lättnader i arbetsgivaravgiften, i budgeten. Förlängda provanställningarna för att arbetsgivarna ska kunna testa arbetskraften, är en annan idé. – Handlarna har en grundläggande trygghet; att köpa mat är ju svårt att välja bort, var Reinfeldt svar på frågan om möjliga hot mot gränshandeln inom den närmaste tiden.

Norrmännens matinköp på svenska sidan har ökat med 90 procent på sex år. I fjol omsatte gränshandeln med Norge cirka 23 miljarder kronor.

Postat den av Admin HKscanAgri.
Det här inlägget postades i Aktuellt i media. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.