2013 6/12

Marknadskommentar vecka 50

Gris
Igår skickades de första sms:en angående nya FCI-rutinen (Food Chain Information). Kort kan man förklara att rutinen och sms:et ska säkra och verifiera de nya kraven angående djurägargaranti och försäkran om uppfyllelse leveransvillkor senast 24 timmar innan leverans.

Den nya rutinen innebär att i samband med anmälan av grisar via telefon eller internet till HKScan skall ett mobilnummer som är i bruk anges. HKScans intransportplanering kommer på torsdagar skicka ett sms som säger att ”Du har grisar planerade för slakt nästkommande vecka, vänligen bekräfta detta via sms inom 12 timmar och därmed din djurägarförsäkran”. Om svars-sms inte kommer HKScan tillhanda kan vi inte hämta djuren och köra in dem till slakt enligt det nya upplägget för besiktning av slaktkroppar.

Notera att har man fått fler än ett sms så måste samtliga besvaras, det skickas ett sms per anmälan (ex. om man anmält på flera nummer).

Några tips: kom ihåg att använda stora bokstäver i svars sms:et, gör ett mellanslag och sedan skriver du siffrorna som du blivit ombedd att sms:a iväg. Gör gärna din anmälan av grisar på huvudnummer så får du endast ett sms att besvara, du kan stämpla grisarna med undernummer vid leverans.

Lamm
Tillfällig neddragning i slakten nästa vecka pga neddragen order från helfallskunder. Vi siktar på att slakta mera under vecka 51 och delvis kompensera den neddragna volymen. OBS kan vissa anmälningsposter hamna plus två veckor i hämtning pga den lägre slakten! Hör av dig till din inköpare om du har frågor.

Vecka 50 tom vecka 1 gäller utökat viktsintervall för bäst betalt. Pris för märkeskvalitet utvidgas och omfattar lamm i hela viktsintervallet dvs 14 tom 25,9 kg. Ordinarie notering har lite lättare resp lite tyngre lamm ett 3-4 kr lägre pris. Kontakta gärna slaktanmälan så vi kan bekräfta order till kund!

Vecka 50 höjs Scan Lammtillägg 1 kr/kg enligt plan.

Nöt
Säsongsmässigt bra efter frågan på köttfärs och charkråvara till jul. Höstsituation anmälan fortsätter dvs högt tryck i anmälan! Tänk på att höra av dig i god tid med din anmälan av nöt så du får iväg djuren önskad vecka med tanke på slaktmognad och fodertillgång.

Livkalv
Vi har nu god tillgång på livkalv för snabb leverans! Kontakta Carina för beställning eller anmälan! Tel: 018-16 76 02 eller
carina.ljungkvist@hkscan.se. OBS nytt fax nr: 08-725 81 50.
Kalvbilarna kommer stå stilla vecka 52. Du kan ringa kalvförmedlingen som vanligt, men ej röda dagar.

Dräktiga mjölkraskvigor
Dräktiga mjölkraskvigor med kalvning januari – februari finns i grupper om 2-10 st i olika delar av landet.

Kontakta Din inköpare för vidare info eller eller ring 0771-500 500.

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Kommunikation. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.