2014 4/4

Superior Lamb Plant

I veckan besökte jag ett lammslakteri i Denver, USA. Slakteriet var ganska litet med USA mått mätt, 150 personer jobbade på anläggningen som slaktade och styckade lamm och styckade/packeterade kalvkött. lammen köptes in via auktioner eller från feedlots.

Kapaciteten uppgick till 1750 djur/dag och personalen jobbade i skift om 10 timmar per dag, fem dagar i veckan. Kunder var både restauranger och livsmedelsbutiker/kedjor. När vi besökte anläggningen jobbad man övertid cirka två timmar per dag för att hinna med inför påsken.

Mike på "Superior Lamb Plant"

Mike på ”Superior Lamb Plant”

Det fanns inga regler som reglerar transport av djuren-men oftast inte längre än 24 timmar. På stall höll man upp till 1 000 djur och max ett dygn. På stall fanns det tillgång till vatten men inget foder. Djuren var överlag lugna vilket säkert förklaras till stor del av att merparten av baggarna kastreras. Djuren var stora, välväxta, överlag rena och klippta. Medelvikten vid slakt var 30-40 kilo.

Under slaktprocessen märkte vi att det vid flera stationer tvättades och sprejades med varmt vatten och mjölksyra-”bacterial controll”.

Medelvikten låg på 30-40 kg vilket också märktes på fettet

Medelvikten låg på 30-40 kg vilket också märktes på fettet

Lammen föds i en besättning, går till auktion för att säljas vidare till en feedlots och till sist auktion och transport till slakt. En feedlots har ungefär 40 000 lamm. Alla lammen hade kuperade svansar, inga öronmärken. Både auktionsförfarandet och bristen på märkning gör spårbarhet svår och stor risk för spridning av sjukdomar. Dock kom cirka 40{c4738f1e3438532479ab2e657e1ce0811c7eea42b5a0a870ca271f2109fe647c} av djuren från kontrakterade gprdar, högre andel ville man inte ha-det var för hög risk. Överlag har produktionen minskat i USA och en av våra guider uttryckte sig som att det var svårt för dem att få tag i tillräckligt många lamm.

Lamm på stall i Denver, USA

Lamm på stall i Denver, USA

Byggnaderna var enkla och hygienzoner och hygientänk var på en låg nivå för oss som är vana vid svenska förhållanden.

Det var jämna fina slaktkroppar och flera av produkterna hade fina, tilltalande förpackningslösningar och etiketter.

 

Postat den av Elisabeth Svensson.
Det här inlägget postades i Får & Lamm, Kommunikation och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.